pondělí 21. srpna 2017

Recenze: Caraval (Caraval 1)

Caraval je hra plná barev a unikátní show. A vy jste zváni, abyste spolu se Scarlett a její sestrou Tellou, byli jeho součástí. Ale je Caraval opravdu takovým bezpečným cirkusem, nebo se jedná o nebezpečnou show, která vás může i zabít?



Stephanie Garberová se představuje svojí prvotinou Caraval. Hlavní hrdinkou je Scarlett, která se svojí sestrou Donatellou (Tellou) žije na ostrově „pod velením“ svého krutého otce guvernéra Dragny, který nejde pro ránu daleko. Tella i Scarlett dlouhá léta chtějí, aby tajemný vedoucí Caravalu zvaný Legenda přijel se svými herci na jejich ostrov. Toho se sice nedočkají, ale jednoho dne dostanou vstupenky na aktuální představení. Když pak přijede na ostrov námořník Julian, vše se jeví jako ideální k tajnému útěku před otcem, i když má Scarlett mít zanedlouho svatbu s tajemným hrabětem, kterého zná jen z dopisů. Ač tento popis vypadá dlouze, jedná se o úplný začátek knihy, který se rozjíždí až po příjezdu na ostrov, kde se koná Caraval. Celý svět je barevný podle pocitů nebo vlastností, což rozbíhá vaši představivost na plné obrátky. Tella je bohužel po příjezdu na ostrov unesena a Julian se Scarlett se ji snaží spolu s ostatními soutěžícími Caravalu najít. To je totiž hlavní zápletka této hry. Takže se hledá, seznamuje, platí, přemýšlí, nevěří… až vše postupně dospěje k závěru, který (troufám si tvrdit) od začátku nikdo ze čtenářů nečeká. V závěrečném epilogu se pak dočkáme i cliffhangeru, tedy napínavého vodítka a lákadla k pokračování…

Pamatovala si na svůj první dojem, který z něj měla – vysoký, pohledný a nebezpečný – jako jed v atraktivní lahvičce.

Postav se míhá knihou spoustu, ale největší prostor má samozřejmě Scarlett a také Julian. Tella se vyskytuje hlavně na začátku a na konci knihy, z dalších významných postav lze jmenovat guvernéra Dragnu, Danteho či samotného vládce Caravalu Legendu, byť je spíše něco jako paní Columbová. Většina postav se chová přirozeně, ale Scarlett je občas přirozeně hloupá, což ale není od věci, její naivita je svým způsobem roztomilá. Během čtení jsem se ale výrazněji nepozastavoval nad některými postavami, kniha se četla plynule bez větších problémů. Hlavně druhá polovina pak nabrala spád a jak se Caraval (kniha i představení) blížil ke konci, tak i napětí bylo cítit víc a víc.

Ona nesměla kvůli jejich předstíranému zasnoubení ani mluvit s jinými mladými muži, takže nehodlala nechat Juliana házet očkem po nějaké couře v baru.

Překlad byl bez problémů, ale knize se nevyhnulo pár zapomenutých překlepů či neopravených chyb. Obálka se povedla moc, i když ta druhá (britská), která vypadá více jako černá a bílá, možná více vystihovala střídání dne a noci, které je pro samotné představení důležité. To je ale nepodstatný detail, tady bych byl spokojený s oběma možnostmi. Za sebe pozitivně hodnotím i mírně větší písmo, což šetří čtenářovy oči a je fajn si na chvíli odpočinout od běžné velikosti písma, jakou známe z ostatních young adult knížek.

Jeho pevný hrudník se zvedal a klesal proti jejím zádům a tělo se mu pomalu začínalo zahřívat.

Je plánováno i pokračování, na které se rozhodně těším a doufám, že bude podobně zajímavé, kreativní, barevné, kouzelné i napínavé jako Caraval. Datum vydání zatím známo není, ale doufejme, že si v Česku Caraval vedl natolik dobře, aby ani čeští čtenáři nebyli o pokračování ochuzeni. Caraval tak doporučuji všem, kteří rádi čtou fantasy a young adult knihy. Ti by neměli být zklamáni. Ostatním pak Caraval doporučím pro zajímavost, jelikož popis barevných pocitů a vlastností je asi nejzajímavější částí celé knihy společně s originálním příběhem o divadelním / cirkusovém představení, které je zároveň hrou o nemalou cenu – v tomto případě je hlavní výhrou jedno přání. A kdo by nechtěl vyhrát takové přání? Jenže někteří soutěžící jsou ochotni pro jedno přání i zabíjet…

Měla pocit, že by jejich příběh mohl skončit právě zde, ve změti rtů a rukou a barevných stuh.

Název: Caraval 1: Caraval
Původní název: Caraval #1: Caraval
Autor: Stephanie Garberová
Překlad: Eva Vybíralová
Počet stran: 400
Nakladatelství: Egmont
Čteno: poprvé

Hodnocení: 80 %

Čteno: 23. 7. 2017 - 13. 8. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat